Türkiye'nin en büyük nöbetçi noter platformu
+2314
KAYITLI NOTER

Noter Vekalet Ücreti 2024

Noter Vekalet Ücreti 2024



 

Noter vekalet ücreti notere vekalet verecek vatandaşlar tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Vekâletname ücreti için Türkiye Barolar Birliği her sene için yeni bir fiyat belirlemektedir. Vekalet ücreti avukatların vatandaşlara sağladıkları yardımlar ve yaptıkları danışmanlıklarından dolayı verilmektedir. Vekâletname aynı zamanda dava dışında, diploma almak ya da satış işlemleri için de verilmektedir. Bu noktada noterler tarafından yapılan işlemler için de notere vekalet verilmektedir.

Vekalet Nedir?

Vekalet bir vatandaşın kendi yapması gereken bir iş için bir başkasına verilen yetkiye verilen isimdir. Vekaletin vatandaşın kendi rızasıyla verilmesi gerekmektedir. Vekil olarak atanan kişi hangi içerik için ise o yetkiye sahiptir. Davalar için avukatlara vekaletname verildiği gibi, diploma almak için de bir öğrenci başka bir öğrenciye vekalet verebilmektedir. Noter vekalet ücreti hesaplama yapılırken Türkiye Barolar Birliği’nin her yıl belirlediği ücretler temel alınır.

Noter Vekalet Ücreti Ne Kadardır?

Notere vekalet vermek isteyen vatandaşlar tarafından merak edilen ise noter vekalet ücreti ne kadar olduğu konusudur. Vekâlet ücretleri her yıl değişmektedir. Vekalet ücretleri her yıl değiştiği için vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi olmuştur. Noter vekalet ücreti 2024 yılı itibariyle 783,82 TL olmuştur. Notere tapu vekâleti için ödenecek tutar ise 1550 TL’dir. Noter vekalet ücreti tapu için 1550 TL iken, avukat vekâlet ücreti de merak edilen diğer bir konudur. Noter vekalet ücreti avukat için de 783,82 TL TL’dir. Noter vekalet ücreti araç satışlarında da 1.489,36TL’dir. 

Notere Nasıl Vekalet Verilir?

Öncelikle bir vatandaşın vekalet verebilmesi için 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Vekâlet veren kişi kadar vekâletin verileceği kişinin de rızası olması gerekmektedir. Bu noktada noter huzurunda buluşulması gerekmektedir. Vekaleti alacak olan kişinin kimlik fotokopisi ve TC kimlik numarasıyla birlikte gelmesi gerekmektedir. Eğer vekaleti alacak kişi tek başına gelirse vekalet işlemleri gerçekleştirilememektedir. Eğer vekalet verilecek kişi farklı bir ilde ikamet ediyor ise vekilin TC kimlik kartı fotokopisinin vekaletini verecek olan kişiye ulaşması gerekmektedir. Araç satış işlemlerinde vekalet verilirken aracın ruhsat belgesinin de olması gerekmektedir. Gayrimenkul işlemleri için vekalet verilirken de tapu belgesinin olması gerekmektedir.

Kısaca vekalet işlemlerinde 2 adet vesikalık fotoğraf, vekâletini verecek olan kişinin TC kimlik numarası ve kimliği, vekaleti alan kişinin ise isim soy ismi ve TC kimlik numarası gerekmektedir.

Vekaletname Nasıl İptal Ettirilir?

Vekalet işlemlerinde olduğu gibi noter huzurunda bulunulması gerekmektedir. İptal işlemlerinin gerçekleşmesi için vekalet veren kişi ve vekaleti alan kişinin, vekalet belgesi ve TC kimlik numaraları ile notere başvurmaları yeterli olmaktadır. Sadece bir tarafın notere başvurduğu durumlarda işlemler gerçekleştirilememektedir. İptal işlemleri için başvuru formu doldurulması gerekmektedir. Noterin azil name düzenlemesi gerekmektedir. Azil name ile iptal gerçekleşmiş olur.

Bu noktada noter eşliğinde vekalet verilen avukatlar için de avukat azletme işlemleri başlatılabilmektedir.  Ancak noter vekalet azletme ücreti bulunduğu için avukat ve avukata vekalet veren kişinin karşılıklı olarak yazılı bir sözleşme yapmaları da mümkündür. Bu noktada vekalet görevinin sona erdiğine dair bir sözleşme yapıldığı takdirde vekalet işleminin iptal edilmesi için notere gidilmesine gerek kalmamaktadır. Sözleşmeye iki tarafın da imza atması gerekmektedir. Ki sözleşmeye uyulmadığı takdirde mahkemeye başvurulma imkânı bulunmaktadır.

Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır
izinsiz kopyalanması ve kullanılması yasaktır
Anasayfa
Noterler
Nöbetçi N.
Yakın N.
Noter Ekle
İletişim